وردپرس با استفاده از زبان برنامهنویسی PHP و سیستم مدیریت پایگاه داده MySQL نوشته شده است. برای استفاده از وردپرس، نیازی به یادگیری هیچیک از آنها ندارید. با این حال، درک ابتدایی از این دو میتواند به شما کمک کند تا مشکلات احتمالی پیش آمده را برطرف کنید و همچنین دانش شما در مورد نحوه عملکرد وردپرس (backend) را افزایش یابد.
در این مقاله توضیح خواهیم داد که وردپرس چگونه از پایگاه داده استفاده میکند. همچنین به شما نشان خواهیم داد که چگونه با استفاده از phpMyAdmin پایگاه داده وردپرس را مدیریت کنید و با تمامی جداول آن آشنا شوید.
پایگاه داده در وردپرس چیست و وردپرس چگونه از آن استفاده میکند؟
پایگاه داده یک سیستم برای ذخیره و بازیابی دادهها به صورت سازماندهی شده است. پایگاههای داده انواع مختلفی دارند که مهمترین آنها MySQL ،Sybase ،Oracle MongoDB ،Informix ،PostgreSQL و SQL Server میباشند. پایگاه داده به نرمافزار اجازه میدهد تا دادهها را به صورت برنامهریزی شده مدیریت کند. برای مثال، وردپرس از زبان PHP برای ذخیره و از پایگاه داده برای بازیابی دادهها استفاده میکند. اطلاعات ذخیره شده در پایگاه داده شامل پستها، صفحات، نظرات، دستهبندیها، برچسبها، فیلدهای سفارشی، کاربران و سایر تنظیمات وردپرس است. در ادامه این آموزش، هنگامی که درباره جداول پایگاه داده صحبت میکنیم، این موارد را بیشتر توضیح خواهیم داد.
هنگامی که برای اولین بار وردپرس را نصب میکنید، از شما خواسته میشود که نام پایگاه داده، میزبان، نام کاربری و رمز عبور را وارد کنید. این اطلاعات در فایل پیکربندی که wp-config.php نام دارد، ذخیره میشود. در طول نصب، وردپرس از اطلاعاتی که درباره پایگاه داده وارد کردید، استفاده میکند تا جداول را ایجاد کرده و دادههای پیشفرض نصب را در آنها ذخیره کند. پس از نصب، وردپرس کوئریهایی به این پایگاه داده ارسال میکند تا صفحات HTML پویا برای وبسایت شما ایجاد کند.
این ویژگی وردپرس را بسیار قدرتمند میسازد زیرا نیازی به ایجاد یک فایل html جدید برای هر صفحهای که میخواهید ایجاد کنید، ندارید. وردپرس همه چیز را به صورت پویا مدیریت میکند.
پایگاه داده من کجا ذخیره شده است؟
وردپرس از MySQL به عنوان پایگاه داده خود استفاده میکند. MySQL نرمافزاری است که روی سرور نصب شده است. پایگاه داده در وردپرس شما نیز بر روی همان سرور ذخیره شده است. این نرم افزار در هاستینگهای اشتراکی قابل دسترس نیست. اگر در یک پلن هاستینگ VPS یا یک سرور اختصاصی هستید، میتوانید از ابزارهای خط فرمان برای پیدا کردن پایگاه داده استفاده کنید که اغلب، در مسیر زیر قرار دارد:
/var/lib/mysql/your_database_name
این مکان ممکن است از یک ارائهدهنده هاستینگ به ارائهدهنده دیگر متفاوت باشد. به خاطر داشته باشید که نیازی به دسترسی مستقیم به فایل پایگاه داده ندارید و دانش مدیریت آن را نیز باید داشته باشید. میتوانید از ابزارهای دیگری مانند phpMyAdmin برای مدیریت پایگاه داده خود استفاده کنید.
نحوه تهیه نسخه پشتیبان از پایگاه داده در وردپرس به صورت دستی (گام به گام)
phpMyAdmin چیست؟
phpMyAdmin یک نرمافزار مبتنی بر وب است که به شما اجازه میدهد تا پایگاههای داده MySQL را با استفاده از مرورگر وب خود مدیریت کنید. این نرمافزار رابط کاربری آسانی را فراهم میکند که به شما اجازه میدهد دستورات MySQL و عملیات پایگاه داده را اجرا کنید. همچنین میتوانید از آن برای ویرایش جداول، ردیفها و فیلدهای پایگاه داده استفاده کنید. و نیز تمام دادههای داخل یک پایگاه داده را وارد(import)، صادر(export) یا حذف کنید.
چگونه به phpMyAdmin دسترسی پیدا کنیم؟
phpMyAdmin به طور پیشفرض روی تمامی پنل های هاست شرکتهای هاستینگ نصب است. میتوانید آن را در بخش Databases در داشبورد cPanel هاستینگ خود پیدا کنید.
بسته به ارائهدهنده هاستینگ شما، رابط cPanel شما ممکن است متفاوت به نظر برسد. با کلیک بر روی آن، phpMyAdmin باز میشود، جایی که میتوانید پایگاه داده در وردپرس خود را از ستون سمت چپ انتخاب کنید. پس از آن، phpMyAdmin تمامی جداول موجود در پایگاه داده در وردپرس شما را نمایش خواهد داد.
درک و یادگیری جداول پایگاه داده
هر وردپرس دارای ۱۲ جدول پیشفرض در پایگاه داده است. هر جدول پایگاه داده شامل دادههایی برای بخشها، ویژگیها و عملکردهای مختلف وردپرس است. با نگاه کردن به ساختار این جداول، میتوانید به راحتی درک کنید که بخشهای مختلف وبسایت شما کجا ذخیره شدهاند. حال بیاید این ۱۲ جدول را بررسی کنیم:
نکته: پیشوند _wp قبل از هر نام جدول، پیشوند پایگاه داده است که برای شما ممکن است در زمان نصب آن را تغییر داده باشید، متفاوت باشد.
wp_commentmeta
این جدول حاوی اطلاعات متا درباره نظرات ارسال شده در یک وبسایت وردپرس است. جدول دارای چهار فیلد است: meta_id ،comment_id ،meta_key و meta_value. هر meta_id به یک comment_id مرتبط است. یک مثال از اطلاعات متا دیدگاه ذخیره شده، وضعیت دیدگاه (تایید شده، در انتظار، زباله دان) است.
wp_comments
همانطور که از نامش پیداست، این جدول حاوی نظرات وردپرس شما است. شامل نام نویسنده نظر، URL، ایمیل، نظر و موارد دیگر است.
wp_links
برای مدیریت بلاگرولهایی که توسط نسخههای قبلی وردپرس یا پلاگین Link Manager ایجاد شدهاند.
wp_options
این جدول حاوی اکثر تنظیمات سراسری سایت وردپرس شما است، مانند URL سایت، ایمیل ادمین، دستهبندی پیشفرض، تعداد پستها در هر صفحه، فرمت زمان و بسیاری موارد دیگر. جدول options همچنین توسط پلاگینهای متعدد وردپرس برای ذخیره تنظیمات پلاگین استفاده میشود.
wp_postmeta
این جدول حاوی اطلاعات متا درباره پستها، صفحات و انواع پستهای سفارشی وردپرس شما است. مثالهایی از اطلاعات متا پست شامل قالب استفاده شده برای نمایش یک صفحه، فیلدهای سفارشی و غیره هستند. برخی از پلاگینها نیز از این جدول برای ذخیره دادههای پلاگین استفاده میکنند، مانند اطلاعات SEO وردپرس.
wp_posts
از نام آن اشاره به پستهای سایت را دارد اما در واقع، این جدول شامل همه انواع پست یا باید بگوییم انواع محتوا است. این جدول شامل تمامی پستها، صفحات، ویرایشها و انواع پستهای سفارشی شما است.
wp_termmeta
این جدول به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا اطلاعات متا سفارشی برای اصطلاحات در زیر طبقهبندیهای سفارشی خود ذخیره کنند. به عنوان مثال WooCommerce از آن برای ذخیره اطلاعات متا برای ویژگیها و دستهبندیهای محصول استفاده میکند.
wp_terms
وردپرس دارای یک سیستم طبقهبندی قدرتمند است که به شما اجازه میدهد محتوای خود را سازماندهی کنید. آیتمهای طبقهبندی فردی اصطلاحات نامیده میشوند و در این جدول ذخیره شدهاند. برای مثال، دستهبندیها و برچسبهای وردپرس شما طبقهبندیها هستند و هر دسته/برچسب داخل آنها یک اصطلاح است.
wp_term_relationships
این جدول مدیریت رابطه انواع پست وردپرس با اصطلاحات در جدول wp_terms را برعهده دارد. به عنوان مثال، این جدول به وردپرس کمک میکند تا تعیین کند که آیا پست X در دسته Y قرار دارد یا خیر.
wp_term_taxonomy
این جدول طبقهبندیها را برای اصطلاحات تعریف شده در جدول wp_terms تعریف میکند. برای مثال، اگر اصطلاح “آموزشهای وردپرس” را دارید، این جدول دادههایی را دارد که میگوید با یک طبقهبندی به نام دستهبندی مرتبط است. به طور خلاصه، این جدول دادههایی دارد که به وردپرس کمک میکند تا بین اینکه کدام اصطلاح یک دستهبندی است، کدام برچسب و بیشتر تمایز قائل شود.
wp_usermeta
حاوی اطلاعات متا درباره کاربران ثبتنام شده در وبسایت شما است.
wp_users
این جدول حاوی اطلاعات کاربران مانند نام کاربری، رمز عبور، ایمیل کاربر و موارد دیگر است.
تأمین امنیت پایگاه داده وردپرس
اولین کاری که میتوانید انجام دهید تغییر پیشوند پایگاه داده در وردپرس است. این کار میتواند به طور قابل توجهی احتمال حملات تزریق SQL به پایگاه داده در وردپرس شما را کاهش دهد. این به این دلیل است که هکرها اغلب سایتهایی را که از پیشوند جدول پیشفرض _wp استفاده میکنند، هدف قرار میدهند. علاوه بر این، همیشه باید یک نام کاربری و رمز عبور قوی برای کاربر MySQL خود انتخاب کنید. این کار دسترسی به پایگاه داده در وردپرس شما را برای دیگران دشوار میکند.
امیدواریم این راهنما به شما کمک کرده باشد تا مدیریت پایگاه داده وردپرس و استفاده از phpMyAdmin را باد بگیرید.