کدام سیستم مدیریت محتوا(CMS) را انتخاب کنیم؟ عمومی یا اختصاصی؟
شاید این سوال که cms چیست برایتان پیش اومده! اگر قصد طراحی سایت را داشته باشید یا در این خصوص مطالعاتی کرده باشید حتما تاکنون واژه سیستم مدیریت محتوا یا سی ام اس را شنیده اید. سیستم مدیریت محتوا (به انگلیسی Content Management System که به اختصار CMS می نامند) در تعریف ساده یک نرمافزار تحت وب به منظور ساخت، مدیریت، اصلاح، ویرایش و در نهایت انتشار محتوای دیجیتال (اعم از متن، عکس، فایل صوتی یا ویدئویی) در وبسایتها است.
انواع سیستمهای مدیریت محتوا
۱- سیستم مدیریت محتوای مدیریت شده (عمومی)
۲- سیستم مدیریت محتوای میزبانی شده (اختصاصی)
۱- سیستم مدیریت محتوای مدیریت شده (عمومی):
در حال حاضر حدود هشتاد درصد از سایتهای اینترنتی در سطح جهان، با سیستمهای مدیریت محتوای عمومی طراحی شدهاند که بیشترین سهم را وردپرس در اختیار دارد.
سیستم مدیریت محتوای مدیریت شده(عمومی) یا Managed CMS در حقیقت یک سرویس اینترنتی است که به صورت پیشفرض و در قالب یک نرمافزار از پیش آماده شده عرضه میشود. در این نوع سرویسها همه موارد فنی توسط سرویسدهندهای که آن را ارائه میکند مدیریت شده و آماده شده است. از برترین مثالها در این مورد میتوان بهWordPress ،Weebly ،Wix ،Joomla ، Drupal و … اشاره کرد.
اگر بخوایم در قالب مثال توضیح بدیم یک ساختمان را در نظر بگیرید که ساخت آن کامل شده است. یک سیستم کاملاً آماده برای هر نوع تغییرات ظاهری. حال نصب درب و پنجره، سفیدکاری، رنگ کاری و تمام کارهای بعدی را باید انجام دهید تا ساخت آن برای سکونت کامل شود. گرچه ممکن است برای ایجاد یک سری از امکانات تغییراتی رو در چهارچوب ساختمون ایجاد کنید ولی قطعاً این کار شدنیه و مشکلی در این خصوص ندارید. پس هیچ محدودیتی ایجاد نمی کند .وردپرس مانند چهارچوب ساختمان می باشد. حال باید آن را مدیریت کنید تا سایت شما برای استفاده و انتشار تکمیل شود مانند نصب درب و پنجره و … در تکمیل ساختمان. طبیعی است هر چه دانش بیشتر در مورد این سیستم داشته باشید سایت شما کاربر پسندانه تر و رتبه سایت شما بالاتر خواهد بود.
مزیت اصلی استفاده از CMS های آماده پشتیبانی فعال سازنده، توسعه مستمر، بروزرسانیهای متعدد، ابزارها و افزونههای جانبی و احتمالاً از همه آنها مهمتر، سادگی راهاندازی و استفاده از آنهاست. به همین خاطر است که از هر ۱۰ وبسایت ساخته شده جدید تقریباً ۷ الی ۸ عدد از آنها توسط یکی از همین CMS ها ساخته میشوند.
اکثر این سامانههای مدیریت محتوا رایگان و متن باز (Open Source) هستند و از افراد آماتور گرفته تا افراد حرفهای میتوانند تغییرات زیادی در آنها اعمال کنند و یا طراحیهای منحصر به فردی در آنها پیادهسازی کنند. یکی از نکات بسیار مهم و حائز اهمیت این سامانهها این است که آنها (CMS های شناخته شده و معروف مانند وردپرس) با تغییرات و قوانین جدید گوگل همراستا بوده و از این لحاظ مشکلی با بحث سئو و امنیت سایت ندارند.
با این حال این سیستمها و ابزارها بنا به دلایلی که از نظر متخصصین حرفهای جزو کمبودها به حساب میآیند. بعضی از این معایب شامل نداشتن دسترسی به برخی از آیتمها و محدود بودن این CMS ها به برخی زبانهای کدنویسی میباشد.
۲- سیستم مدیریت محتوای میزبانی شده (اختصاصی):
نوع دوم از سیاماسها پلتفرمهای اختصاصی یک برند یا سازمان حرفهای برای راهاندازی یک وبسایت است. به این نوع سیستمها، سامانههای نرمافزاری مستقل گفته میشود. اگرچه این نوع CMS ها به نسبت CMS های آماده کاربرد کمتری دارند، اما صرفاً توسط افراد حرفهای مورد استفاده قرار گرفته و در آنها خبری از آن اندک محدودیتهای ذکر شده نیست.
با اینکه در سیاماسهای عمومی هم دست شما تا حد خیلی زیادی برای انجام کارهای متفاوت و اعمال تغییرات گوناگون باز است، اما در سیستمهای مدیریت محتوای اختصاصی به طور کل این بحث وجود ندارد و شما میتوانید تمام بخشهای مختلف آن را تغییر دهید. در کنار مزایای ذکر شده برای سیاماسهای اختصاصی، معایبی نیز وجود دارند. امنیت، بروزرسانی و ارتقاء این سامانهها کاملاً به عهده شماست و با آمدن نسل جدید فناوریهای وب، کار شما برای اعمال آن روی پلتفرم خود سختتر میشود. اما در CMS های عمومی این بروزرسانیها به صورت خودکار توسط شرکت سازنده اعمال میشوند.
طراحی سایت شرکت های بزرگ، طراحی سایت ارگان های دولتی، طراحی سایت بانک ها، فروشگاه های اینترنتی حرفه ای و بزرگ معمولا با سی ام اس های اختصاصی صورت می پذیرد. معمولا هزینه برنامه نویسی در سیستم های مدیریت محتوای اختصاصی بسیار بالاتر از سیستم های آماده میباشد که این امر به دلیل سطح کاری و بالا بودن سطح سایت طراحی شده با سی ام اس اختصاصی می باشد.
برخی از مزایای استفاده از CMSهای عمومی
۱. هزینه راه اندازی اولیه کمتر است. البته علیرغم اینکه این سیستمها اغلب رایگان هستند و یا هزینه اندکی دارند، گاها دیده شده برخی شرکتهای طراحی سایت با توجه به عدم آشنایی کارفرما با جزئیات کار، مبالغ بیشتری نسبت به طراحی اختصاصی برای پیادهسازی سیستم مدیریت محتوای آماده از کارفرما دریافت نمودهاند. پس مراقب باشید.
۲. زمان راه اندازی اولیه کمتر.
۳. امکان راه اندازی سایت برای عموم و غیر متخصصین.
۴. دسترسی بالا: در CMSهای عمومی امکان تغییرکلی یا به روز رسانی سایتتان وجود دارد. یعنی دسترسی بالا این امکان را برای CMSهای آماده ایجاد کرده است. به عنوان مثال می توانید با اتصال به اینترنت، تم سایتتان را تغییر دهید.
۵. رعایت اصول سئو در CMS عمومی: با استفاده از CMSهای عمومی می توانید صفحه ای را که مدنظرتان است از لحاظ سئو و موتورهای جستجو بهبود بخشید. یعنی رعایت اصول سئو در CMSهای آماده به راحتی امکان پذیر است.
برخی از معایب استفاده از CMSهای عمومی
۱. عدم اعمال تغییرات بنیادین و اساسی در هسته سایت
۲. وقتی سایت را به صورت اختصاصی طراحی میکنید، فقط موارد مورد نیازتان در آن وجود دارند. یعنی کد یا جدول اضافهای در صفحه نیست. به این ترتیب بار سرور تا حدی کاهش مییابد و سرعت دسترسی به اطلاعات نیز کمی بیشتر است اما در وردپرس هسته کامل کدنویسی شده تا بتوان همه امکانات مورد نیاز را روی آن پیاده سازی کرد.
برخی مزایای استفاده از CMSهای اختصاصی
۱. طراحی گرافیکی میتواند خاص باشد و محدویت قالب وجود ندارد گرچه در CMSهای عمومی تنوع قالب ها بسیار فراوان است.
۲. در طول زمان، امکان اعمال تغییرات و اضافه نمودن قابلیتهای خاص سادهتر است.
برخی معایب استفاده از CMSهای اختصاص
۱. هزینه اولیه بیشتری نسبت به سیستمهای آماده دارد.
۲. زمان راهاندازی اولیه نسبت به سیستمهای آماده بیشتر است.
۳. سایت در اکثر موارد فقط توسط تیم اولیه طراح سایت پشتیبانی میشود و برای اعمال تغییرات در سایت باید با تیم اولیه طراح در ارتباط بود که شامل هزینه می شود و قابلیت انتقال به شرکت دیگری برای پشتیبانی ندارد. اگر هم منتقل شود این پروسه عموما سخت انجام میشود.
نوین مستر کدوم CMS رو پیشنهاد میکنه؟
ما و خیلی های دیگه طرفدار پروپاقرص سیستم مدیریت محتوای عمومی (وردپرس) هستیم. در ادامه دلایل انتخابمون رو بطور توضیح می دهیم.
۱ – اولین نکته قابل توجه سیستم مدیریت محتوای اختصاصی بحث اختصاصی بودنش هست. اختصاصی به این معناست که فقط شما این سیستم رو دارید اما در واقع خیلی از شرکت ها خودشون یک سیستم مدیریت محتوا برای خودشان تولید میکنن و آن را به کلیه مشتریانشان ارائه می دهند. درسته قالب تغییر می کند و طراحی قالب اختصاصیه اما هسته اصلی کار ثابت می باشد. بنابراین نمی توان گفت سیستم مدیریت محتوای اختصاصی.
۲- قیمت یکی از تعیین کننده ترین موضوعات در هر پروژه ای است. همانطور که می دانید سیستم مدیریت محتوای اختصاصی هزینه بسیار زیادی برای کارفرما دارد اما وردپرس کاملاً رایگانه و شما به لطف آموزش های بسیار زیاد موجود در اینترنت می توانید براحتی آن را نصب کنید و با استفاده از یک قالب سایتتان را آماده کنید. حتی می توانید از افرونه های بیشمار وردپرس برای افزایش ارتقاء امکانات سایت وردپرسی خودتان به رایگان استفاده کنید .
۳- ارتقا و پشتیبانی سایت هم یکی از موضوعات مهمی است که ممکن است در اوایل کار کاربردی نداشته باشد اما در طول زمان که سایت گسترش پیدا می کند و کسب و کار شما بزرگتر می شود، هرگونه تغییر در سیستم های مدیریت محتوای اختصاصی همانطور که در بالا هم ذکر شد فقط باید به خود طراح سیستم ارجاع دهید. چرا که کسی دیگر کدها رو بلد نیست و برای اینکه به کد ها مسلط شود باید وقت زیادی صرف کند و هزینه هایتان خیلی بالا می رود. فرض کنید چند سالی برای سایت زحمت کشیدید و حال می خواهید سایتتان را ارتقا دهید. اینجاست که ممکنه طراح سیستمتون را پیدا نکنید، هزینه زیادی از شما بخواد، به دلایل مختلف حاضر به همکاری با شما نشود و . . . !! در وردپرس هیچوقت کارتون لنگ نمی ماند. همیشه علاوه بر اینکه کسایی را می توانید پیدا کنید که به سرعت مشکلتون رو حل کنید، انجمن های گفتگویی هم هست که به راحتی سوالات شما رو جواب می دهند و مشاوره می دهند. کسایی هم که خودشان سایت وردپرسی دارند و تجربه خودشون رو با شما به اشتراک می گذارند.
در وردپرس هیچ امکانی نیست نتوانید پیاده سازی کنید. تقریبا برای هر کاری افزونه های رایگان و تجاری وجود دارد و می توانید براحتی با نصب هر کدومشون یک قابلیت به سایتتون اضافه کنید. پس هیچوقت نگرانی ندارید .
۴- آمارها هیچوقت دروغ نمی گویند. اختلاف بسیار زیاد تعداد سایت هایی که با وردپرس راه اندازی شده است با سایر سیستم های مدیریت محتوا خودش گویای همه چیز می باشد. تعداد سایت هایی که با وردپرس راه اندازی می شوند هر روز رو به افزایش است و به همین ترتیب توسعه دهندگان وردپرس، افزونه ها، قالب ها و آموزش ها هم ارتقا پیدا می کند .
۵- پس مزایای سیستم مدیریت محتوای اختصاصی چیست؟
وردپرس چگونه این نقایص را پوشش می دهد؟
آیتم های عنوان شده کاملا مهم و تاثیر گذار هستند. اما همانطور که عنوان شد سیستم مدیریت محتوای وردپرس قابلیت انعطاف و تطبیق پذیری بالایی دارد و می توان به سادگی انواع بهینه سازی ها را بر روی آن اعمال کرد . برای مثال اگر به هر دلیلی افزونه مورد نظرتون رو پیدا نکردید هزاران وردپرس کار هستند که می توانند این افزونه را برایتان بصورت اختصاصی بنویسند. پس هیچوقت نگرانی ندارید .
در خصوص سرعت نیز افزونه های قدرتمند زیادی از جمله Yoast seo وجود دارد که با اعمال انواع روش ها سعی در بهینه سازی سایت و افزایش سرعت لود صفحات دارد .
اما اینکه آیا یک سایت با ویژگی ها و امکانات خاص با سیستم وردپرس یا CMS اختصاصی پیاده سازی شود قطعا نیاز به بررسی های بیشتری دارد.
نتیجه گیری
سیستم مدیریت محتوای عمومی وردپرس رایگان و متن باز هست. به دلیل اینکه کاربران زیادی دارد، دائم بروزرسانی می شود و مشکلاتش رفع می شود. در هر بروزرسانی امکانات زیادی هم به سیستم اضافه و کار کردن با آن بسیار راحت تر از قبل می شود.
تجربه به ما نشان داده خیلی از پروژه ها براحتی توسط وردپرس پیاده سازی می شود. شما اگر یک سایت ساده برای معرفی خدماتتون بخواید یا یک فروشگاه بزرگ و پر محصول می توانید روی وردپرس حساب کنید. اما دقت داشته باشید استفاده از نظرات یک مشاور متخصص در این زمینه حتماً باید در راس امور قرار بگیره تا خدایی نکرده نه هزینه اضافی متحمل بشوید نه کسی بتواند از عدم اطلاع شما سوء استفاده کند .
ما سیستم مدیریت محتوا بصورت اختصاصی (واقعاً اختصاصی!!) را فقط برای پروژه های خاص پیشنهاد می کنیم. پروژه هایی که برنامه مشخص دارند و هزینه های خودشون رو هم تا انتهای کار پیش بینی و محقق کردند.
اگر هنوز در انتخاب CMS سوال دارید یا هنوز مطمئن نیستید که کدام CMS را انتخاب کنید با کارشناسان نوین مستر در تماس باشید تا با در نظر گرفتن امکانات مد نظرتان بگوییم که چه سیستمی به درد کسب و کارتان می خورد.
امیدواریم که تونسته باشیم به سوالات شما پاسخ بدیم و استفاده لازم از مبحث را برده باشید.
در پایان نظرات خود را در پایین همین صفحه با ما به اشتراک بگذارید.
2 پاسخ
به نظر من اگر تا به حال هیچ کدام از سیستم های مدیریت محتوا رو استفاده نکردید، از elanat framework استفاده کنید
درود بر شما، سپاس بابت درج دیدگاهتون
بنده به شخصه از elanat framework استفاده نکردم اما وردپرس به دلیل منعطف بودن بالای آن، متن باز بودن، آپدیت و توسعه مداوم، تنوع بالای قالب و پلاگین، رابطه خوب با موتورهای جستجو و … محبوب تر هست. همچنین منابع آموزشی در سطح اینترنت فراوان هست.